journalist
Arcosanti, Arizona 2010.
united states of utopia
Utopia is not a state, not an artists’ colony. It is
the dirty secret of all architecture, even the most
debased: deep down all architecture, no matter
how naïve and implausible, claims to make the
world a better place
- Rem Koolhaas
Staden speglar samhällets drömmar. I alla tider har människor försökt göra verklighet av samhälleliga ideal genom att materialisera dem i husen vi lever i, gatorna vi rör oss på och torgen där vi möts. Arkitekturen har ofta använts som ett medel för social förändring, ett verktyg i strävan efter skönhet, perfektion, gemenskap och makt. Frank Lloyd Wrights Broadacre City, Ebenezer Howards trädgårdsstad och Le Corbusiers La Ville Radieuse är bara några av de mest inflytelserika exemplen på arkitektoniska projekt som försöker realisera utopiska idéer om idealsamhället.
I USA finns en stark tradition av att skapa nytt och fantisera om framtiden. I avsaknad av historiska rötter och en gemensam etnicitet har nationskänslan istället byggts kring en idé om framtida möjligheter. "The land of the free", "the promised land", landet där drömmar kan bli verklighet. Fria från de gamla europeiska traditionerna och hierarkierna, tyckte sig de amerikanska nybyggarna ha världen i sina händer: de kunde skapa något alldeles nytt, något bättre, modernare. Nationen som ett tabula rasa, fri från det förflutnas kedjor. Amerikanska städer som Las Vegas, Carmel och Arcosanti springer ur tanken att det är möjligt att uppfinna och konstruera verkligheten genom den byggda miljön.
Såväl Howards utopiska trädgårdsstad som Wrights decentraliserade stadsstruktur har starkt präglat stadsbyggandet i USA. Den amerikanska drömmen är vävd av ett ideal om att äga sitt eget hem, ett eget litet hus med garage och en gräsplätt på baksidan. Idén att var och en skulle kunna få slippa det smutsiga livet i trånga hyreslägenheter inne i stan och istället kunna skaffa sig ett eget hus till sin familj, blev en symbol för hopp, frihet, trygghet och livsmöjligheter. Drömmen om en egen täppa skapade Suburbia: de ändlösa villamattor och motorvägar som idag utmärker den nordamerikanska stadsbilden. Baksidan av drömmen blev de evinnerliga bilköerna och en extremt oljeberoende livsstil.
Mycket av stadsplaneringsdebatten i USA idag handlar om olika att sätt hitta alternativ till sprawl och bilstaden. Frågorna handlar om hur staden och det urbana livet kan se ut, bortom bilsamhället? Hur påverkas dessa halvurbana stadslandskap av ett akut behov att minska energikonsumtionen? Svaren skiljer sig åt, från tillbakablickande drömmar om ett gammaldags småstadsliv, till utsvävande futuristiska eko-visioner, eller tappra försök att ge nytt liv åt en förfallen stadskärna.
Det här är en resa på jakt efter nya amerikanska drömmar, genom USA:s torraste och mest ekologiskt utsatta delstater i väst: Kalifornien, Arizona och Nevada. Vi besöker eskapistiska drömsamhällen, visionära experimentstäder, tillrättalagda villaförstäder och typiska amerikanska bilstäder, i sökandet efter vilka värderingar och ideologier som skapar framtidens amerikanska stad.
Medverkande: Anneli Enqvist, Sofia Tängh, Banafsheh Nejad
Projektet genomförs med stöd av Ansgarius-stiftelsen
Copyright © All Rights Reserved