journalist
slaget om arkitekturen i bolivias yngsta stad el alto
På högplatån ovanför Bolivias huvudstad La Paz brer miljonstaden El Alto ut sig. Kilometer efter kilometer av halvfärdiga tegelhus och dammiga jordvägar. Här har en säregen neoandinsk arkitektur blivit högsta mode de senaste tio åren. Färgsprakande, nästan psykedeliska palats där urgamla traditioner möter samtida kommers och influenser från Kina. Vissa kallar dem för cholets, en kombination av "chalet" och "cholo", som är ett nedsättande ord för indian. Följ med arkitekten Freddy Mamani på biltur i en stad som söker sin identitet.
P1 Kultur SR P1 2016-09-06
dags att ställa om klockan - en sekund
I natt blir det dags att ställa tillbaks klockan igen – men bara med en sekund. För att vår tidhållning ska hålla jämna steg med jordens rotationstakt måste världstiden justeras ibland. På Onsala rymdobservatorium finns några av de atomklockor som bidrar till att fastställa den officiella svenska tiden.
P4 Halland SR P4 2015-06-30
återvunnet ljud blir konst i harplinge väderkvarn
I den gamla väderkvarnen i Harplinge pågår förberedelserna för den internationella ljudkonstfestivalen "Bzzz!" på Harp Art Lab som i år har temat "remix reuse reclaim". Möt festivalens ljudkonstkurator Kajsa Magnarsson, konstnären Max Wainwright som gör ljud av en tejprulle och tonsättaren Marta Forsberg som bygger upp ett ljudkonsterk av ljusslingor och minimalistisk dånande dronemusik.
P4 Halland SR P4 2015-06-30
att växa upp med föräldrar i missbruk
Axel växte upp med en pappa blev full varje kväll och en mamma som blandade vin och tabletter i smyg, för att slippa sin ångest. Trots att barn som växer upp med föräldrar i missbruk numera har laglig rätt till stöd från samhället, är det fortfarande mycket få som nås av den hjälpen.
Studio Ett SR P1 2011-12-01
boendesegregation under äppelträden
Inför Studio Etts specialsändning om boendesegregationen i Stockholm gick jag på strandpromenad med författaren Pontus Herin, i ett av huvudstadens allra mest segregerade områden. Nämligen den exklusiva villastaden Djursholm.
Studio Ett SR P1 2012-07-12
hbtq och heder
Unga hbtq-personer som utsätts för kontroll, hot eller våld från sin familj faller ofta mellan stolarna och har svårt att få hjälp från samhället. Det framkommer i en ny rapport från RFSL Ungdom och Alma Europa. Jag har träffat Khaled som fick fly hemifrån efter att ha berättat för sin pappa att han är homosexuell.
Studio Ett SR P1 2011-09-05
tomas bannerhed om korparna
I tio år arbetade Tomas Bannerhed med sin debutroman "Korparna". Den handlar om tolvårige Klas som växer upp på en småländsk bondgård på 1970-talet och som flyr in i fåglarnas värld i skräck för sin psykotiske far och förfädernas outtalade krav. I november 2011 tilldelades han Augustpriset. Årets första vinterdag träffades vid Isbladskärret på Djurgården, pratade om frigörelse och letade efter hägrar.
Studio Ett SR P1 2011-12-29
turistparadis på dekis efter revolutionen
Egypten var en av svenskarnas mest populära turistdestinationer så länge diktator Hosni Mubarak fortfarande höll landet i ett järngrepp. Men när folket gjorde revolution reste turisterna därifrån. Vad har vi för ansvar som semesterfirare? Och hur påverkar vi livet för människorna vars land vi besöker? Hör Åsa Jonsson på Apollo, turistguiden George Habib i Luxor, idéhistorikern Klas Grinell och resenären Ethel Ahlström som valde Kanarieöarna framför Hurghada den här vintern.
Studio Ett SR P1 2011-09-28
nolltolerans mot graffiti möter motstånd
Det är kriminellt, fult, drar in unga i missbruk, och dessutom skapar det en otrygg miljö för stadens invånare. Så låter argumenten för den nolltoleranspolitik mot klotter som drivs i Stockholm, som inte bara går ut på att snabbt tvätta bort och polisanmäla all olaglig sprejfärg från stadens väggar, utan som också innebär att även laglig graffiti motarbetas aktivt. Konstvetaren Jacob Kimvall kallar strategin för "en aggressiv censurpolitik mot en hel konstform". Jag har träffat honom under Liljeholmsbron i Stockholm.
Studio Ett SR P1 2012-08-12
occupy together sprids över världen
Samtidigt som finanskrisen fördjupas, sprids en proteströrelse över världen som en reaktion på arbetslöshet och social utsatthet. Nu på lördag den 15 oktober planerar människor i mer än 1400 städer världen över, att samlas i en global manifestation mot vad de uppfattar som ett orättvist samhällssystem. Manifestationerna är inspirerade av Occupy Wall Street i USA, men också av den spanska folkrörelsen Los Indignados som startade den 15 maj och som sedan dess har engagerat över sex miljoner spanjorer, i kampen för vad de kallar "verklig demokrati". Vad är det som händer egentligen? Möt aktivister i Stockholm, Göteborg och Madrid. Hör också sociologiprofessorn Håkan Thörn, om själva ockupationens betydelse.
Studio Ett SR P1 2011-10-16
den nya fattigdomen
Som en del av Konflikts tema om ett allt rikare Europa där alltfler ses som fattiga, besökte jag Maritza i Nacka för att förstå hur en vardag med tre barn och väldigt lite pengar går ihop. Familjen pyntar inför julen men två av barnen går fortfarande i sommarskor i ett snöigt Stockholm. Pernilla Landin, socionom och diakon i Nacka församling, jobbar på Källan dit många som behöver hjälp söker sig. Förfrågningarna handlar om allt från medicin till hjälp med pengar till en bussbiljett eller en matkasse och de som söker sig till Källan blir allt fler, berättar hon.
Konflikt SR P1 2010-12-04
Copyright © All Rights Reserved